LED belysning til gartnerier - spar energi og skån miljøet


Med kombinationen af det energibesparende lys fra LED armaturerne, den rigtige farvesammensætning og styring af tidsintervaller kan man påvirke planternes vækst, så de bliver mere ensartede og tætte samt mindske brugen af kemi.


Thomas Rubæk er en af idémændene bag udviklingen et LED belysningsprojekt til gartnerier, som tog sit udspring på SDU. Gartneriet PKM, Energi Fyn, Videnskabsministeriet, Energi Invest Fyn støtter op omkring udviklingen af projektet, som bliver drevet igennem virksomheden Fionia Lighting A/S. For 2 år siden startede samarbejdet med Senmatic A/S, som i dag har ansvaret for produktion og markedsføring.


Perfekte planter uden brug af kemi

LED Armaturerne er sammensat af røde, blå, hvide og grønne dioder. Der er flest røde og blå dioder, da de har stor påvirkning på, hvordan planten vokser. ”Lysdioderne giver mulighed for at skræddersy lyset, sådan det lige præcis passer til planten, på denne måde fremtvinge forskellige reaktioner i planten. Man kan opnå at dyrke en mere kompakt rose, uden brug af kemi ved at indstille lyset i et vist spektrum,” fortæller Thomas Rubæk. I en tomatplante vil man gerne have frugter, der smager af noget hurtigst muligt, så der trækkes spektrummet i en anden retning. I tæt samarbejde med gartnerierne programmeres softwaren til den enkeltes behov for at udnytte planternes optimale muligheder. F.eks. rosengartnerier giver i dag væksthæmmende midler, for at planterne udarter sig i den retning, som planteavlerne vil have dem.


Rosen til venstre er avlet i LED belysning.
Bemærk forskellen i rosernes kompakthed.


Store muligheder i eksport
LED armaturerne er i fuld gang med at blive demonstreret hos PKM gartneriet samt andre danske gartnerier. Det er dog mest på det engelske og svenske marked, der er vist stor interesse for at investere i testinstallationer. Derfor ligger forventningerne i eksporten, da Danmark har begrænset adgang til kapital til at investere i teknologi.  I Sverige, hvor flere krydderurtegartnerier har testet LED armaturerne fra Senmatic A/S, er resultaterne så positive, at man kan se en klar fordel i at udskifte til LED armaturerne. ”Med de resultater LED armaturerne har givet, er det kun et spørgsmål om tid, før at det kommer til at brede sig hurtigt,” udtaler Morten Hjorth, Area Sales Manager fra Senmatic A/S


Opnå stor besparelse ved LED
I dag bruger man den traditionelle gule belysning i gartnerierne, der trækker en del ressourcer i elforbruget. Ved at udskifte til LED armaturer, vil der kunne opnås en samlet besparelse på 40-45 % og det er vel at mærke efter, at man har taget højde for, at der skal lægges konverteringen af varmen oveni, da LED armaturer ikke udvikler varme på samme måde, som de gamle armaturer. Der findes mange billige versioner på bl.a. det kinesiske marked, som ikke virker, da de ikke har de styresystemer, som er den afgørende faktor i virkningen af LED belysningen.


Det er en ny måde at tænke på. Tankegange skal vendes om, så gartnerierne kan se fordelen og besparelsen i LED belysningen og derfor vil skifte til LED, når de gamle armaturer skal udskiftes alligevel, og på den måde tage investeringen hen ad vejen. Nybyggerier er dog et oplagt område at bruge LED belysningen med det samme.
Af Nickie Teresa Larsen
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
21-08-2013